Kategorija: Virškinimo sistemai

View

Sveika žarnyno mikroflora

Svarbų vaidmenį palaikant sveikatą, turi įtakos žarnyno ir virškinamojo trakto gerovė. Įrodyta, kad virškinamajame trakte esanti mikroflora yra svarbi imuniteto dalis. Kuo veiksmingesnė žarnyno veikla, tuo mažesnė tikimybė užsikrėsti ligomis, kurias netyčia praryjame.

Simptomai

Ženklai, rodantys žarnyno mikrofloros sutrikimus:

  • žarnyno sutrikimai (vidurių užkietėjimas, viduriavimas);
  • pilvo skausmas, vidurių pūtimas, spazmai;
  • apetito sutrikimai (pykinimas, padidėjęs svoris);
  • dažnesnė liga.

Maisto papildai žarnyno mikroflorai atkurti

Žarnyno mikrofloros atkūrimas labai priklauso nuo gyvenimo būdo ir mitybos įpročių. Tačiau jei aptinkami trūkumai, juos galima greitai pašalinti naudojant toliau išvardytus maisto papildus.

  • Renkantis maisto papildus lieknėjimui reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad juose būtų gliukomanano arba konjacmanano, inulino, kiaušialąsčių sėklų lukštų, vitamino C, mėtų lapų ir pankolio sėklų aliejų.
  • Prebiotikai. Tai maistas bakterijoms, jose yra medžiagų, kurios maitina organizmo bakterijas.
  • Probiotikai arba bifidobakterijos. Tai žarnyno mikroflora – po vaistų terapijos ar dėl nesubalansuotos kasdienės mitybos gali sutrikti natūrali mikroflora, ją atkurti padeda priobiotikai – tai papildomos gerosios bakterijos.
  • Laktobacilos. Juose yra įvairių raugintų ir rūgštintų pieno produktų. Šios bakterijos gerina virškinamojo trakto mikroflorą ir konkuruoja su patogeninėmis bakterijomis, taip normalizuodamos žarnyno veiklą.

Žarnyno sveika mityba

Virškinimą gerinantys vaistai nėra vienintelė išeitis, yra ir įvairių alternatyvių sprendimų, pavyzdžiui, maisto papildai. Svarbiau galvoti apie tai, ką valgome kasdien, taip natūraliai atstatydami žarnyno mikroflorą .

Visiškai veikianti virškinimo sistema yra vienas iš mūsų gerovės pamatų. Jei yra problemų dėl tuštinimosi, pučia skrandį – tai sukelia diskomfortą ir gali sukelti įvairias ligas, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromą.

  • Svarbu valgyti maistą, kuriame gausu skaidulų. Skaidulos žymiai pagerina kitų maistinių medžiagų įsisavinimą kraujyje ir užtikrina gerą skrandžio veiklą – skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą, palankiai veikia žarnyno mikroflorą, padeda gerinti medžiagų apykaitą ir sumažinti mažo tankio lipidų arba „blogojo cholesterolio“ kiekį. organizme.
  • Įvairovė meniu. Jūsų dienos racionas turėtų būti spalvingas tiesiogine ir perkeltine prasme. Galima rinktis natūralesnius, neperdirbtus produktus.
  • Apriboti glitimo kiekį. Grūduose yra sunkiai virškinamo glitimo, todėl jei reikia tvarkyti žarnyno mikroflorą, glitimo kiekį valgiaraštyje geriau sumažinti. Nepersistenkite su pienu iš prekybos centrų lentynų. Geriau rinktis ekologišką pieną ar jogurtą, nes suaugusio žmogaus organizmas neskaido pieno baltymų.
  • Prebiotikai. Į racioną reikėtų reguliariai įtraukti morkas, šparagus, saldžiąsias bulves ir kitus produktus, kuriuose yra tokių naudingų skaidulų, kurios maitina žarnyno trakte esančias bakterijas.
  • Valgiaraštyje – marinuoti agurkai ir kopūstai, kurie yra puikus sveikų probiotinių bakterijų šaltinis, taip pat lengvai prieinami Latvijoje.

Jei virškinimo sistemos problemos yra ilgalaikės, reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris nukreips pas gastroenterologą tolesniems tyrimams. Taip pat, jei yra svorio problemų, reikėtų pasikonsultuoti su dietologu, kuris parengs tinkamą mitybos planą ir suteiks konsultaciją.