Širdies sveikata

Dėl COVID-19 pandemijos paskelbus karantiną per trumpą laiką teko prisitaikyti prie drastiškai  pasikeitusių gyvenimo sąlygų. Vis daugiau laiko praleidžiant namuose pasitenkinimo šaltiniu tapo komforto suteikiantis maistas. Didesnis riebalų ir greitųjų angliavandenių (cukraus) kiekio suvartojimas, dažnesnis valgymas bei užkandžiavimas, pasyvus laisvalaikio leidimas lėmė kūno kompozicijos pokyčius: raumenų kiekio sumažėjimą, kūno masės augimą. Tačiau išoriniai pokyčiai slepia daug svarbesnę problemą – cholesterolio kiekio padidėjimą. Slovėnijoje atlikto tyrimo metu, lyginant tiriamųjų kraujo rodiklius prieš ir po karantino, buvo nustatyta, kad reikšmingai padidėjo bendro cholesterolio, mažo tankio lipoproteinų (MTL, blogojo cholesterolio) taip pat trigliceridų bei gliukozės kiekiai kraujyje.

Kraujo rodiklių pokyčiai kartu su padidėjusia kūno mase signalizuoja apie galimą metabolinio sindromo pradžią. Cholesterolio bei gliukozės normos sveikiems asmenims kraujo plazmoje siekia:

  • bendro cholesterolio (BC): <5,0 mmol/l;
  • Trigliceridų (TG) <1,7 mmol/l;
  • Mažo tankio lipoproteinų (MTL): <3,0 mmol/l;
  • Didelio tankio lipoproteinų (DTL): moterims >1,2 mmol/, vyrams >1,0 mmol/l;
  • Gliukozės: nuo 3,3 iki 5,5 mmol/l.Metabolinis sindromas padidina antro tipo cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę. Tačiau šio sindromo rizika didėja ne tik nuo karantino suvaržymų kenčiantiems žmonėms, bet ir persirgusiems COVID-19. Kartu su kvėpavimo sistema šis virusas gali pažeisti pagrindinius organus, atsakingus už metabolinius procesus: kasą, plonąją žarną, inkstus bei riebalinį audinį.

    Pastebėjus pirmuosius metabolinio sindromo ženklus svarbu kuo greičiau imtis priemonių. Pirmiausia, rekomenduojama pradėti nuo gyvenimo būdo keitimo: didesnio fizinio aktyvumo, mitybos pokyčių bei žalingų įpročių, kaip rūkymo ir dažno alkoholinių gėrimų vartojimo, atsisakymo.

    Rekomenduojamas fizinio aktyvumo laikas per dieną – bent 30 min. Mityboje reikėtų vengti pramoniniu būdų apdorotų produktų, o saldumynus pakeisti  į vaisius bei uogas. Rekomenduojama rinktis sveikus maisto ruošimo būdus – virti vandenyje ar garuose, troškinti.  Taip pat į mitybos racioną rekomenduojama įtraukti maisto papildus mažinančius cholesterolio kiekį. Tokių papildų sudėtyje randama raudonosiomis mielėmis fermentuotų ryžių ekstrakto, kurio veiklioji medžiaga – monakolinas K – natūrali ir saugesnė alternatyva populiariems cholesterolį mažinantiems vaistams – statinams. Monakolinas K mažina MTL, trigliceridų bei didina didelio tankio lipoproteinų (DTL, gerojo cholesterolio) kiekius kraujyje. Esant padidėjusiai gliukozės koncentracijai reikėtų vartoti daugiau chromo turinčių produktų, kaip vynuogių, apelsinų sulčių, pilno grūdo miltų. Be to cukraus kiekio mažinimu kraujyje pasižymi ir cinamonas, kuris normalizuoja blogojo bei didina gerojo cholesterolio kiekius. Svarbu nepamiršti B grupės vitaminų B6 bei B12, kurie dalyvauja angliavandenių metabolizmo palaikyme bei mažina diabeto riziką. Jei norite apie tokius preparatus sužinoti daugiau, juos rasite paspaudę čia.

    Pasirūpinkite savo sveikata ir neleiskite karantino pasekmėms užklupti jus netikėtai!

Dalintis