Kolagenas: tipai, skirtumai ir nauda organizmui
Kolagenas – tai vienas iš svarbiausių baltymų žmogaus organizme, randamas odoje, akies ragenoje, kremzlėse, kauluose, kraujagyslėse, kepenyse, plaučiuose ir kituose organuose. Šis baltymas ne tik suteikia audiniams tvirtumo ir elastingumo, bet ir skatina regeneracinius procesus, padeda išlaikyti drėgmę bei saugo nuo senėjimo požymių. Kolagenas yra skirtingų tipų, kurie atlieka specifines funkcijas ir turi unikalių savybių. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindines kolageno rūšis, palyginsime jų struktūrą ir funkcijas, taip pat išnagrinėsime, kokią naudą organizmui teikia kolagenas bei kaip jis gali prisidėti prie sveikatos ir grožio palaikymo.
Bendrai kalbant apie kolageną, tai yra didelės molekulinės masės baltymas, sudarytas iš aminorūgščių grandinių, kurios formuoja sudėtingas erdvines struktūras. Pirminė kolageno struktūra – tai linijinė aminorūgščių seka, sujungta peptidiniais ryšiais. Ši seka apsprendžia antrinę (α-spiralės ir β-klostės), tretinę (globulės arba fibrilės forma) ir ketvirtinę (polipeptidinių grandinių sąveika) struktūras, kurios nulemia kolageno biologinį aktyvumą.
Mokslininkai yra nustatę apie 30 skirtingų kolageno tipų žmogaus organizme. Dažniausiai organizme randami ir geriausiai ištyrinėti yra I, II ir III tipo kolagenai. I tipo kolagenas yra pagrindinė struktūrinė molekulė, sudaranti odą, sausgysles, raiščius. Jis padeda audiniams atsinaujinti ir atsistatyti. II tipo kolagenas sudaro kremzles, sąnarius, todėl yra ypač svarbus sąnarių sveikatai ir gali būti naudojamas artrito gydymui. III tipo kolagenas padeda kontroliuoti vidinių organų kraujavimą bei audinių sandarumą ir atsistatymą. Šių trijų tipų kolagenai yra esminiai organizmo struktūrai ir funkcijoms palaikyti, todėl jų svarba sveikatai neginčijama.
Maisto papilduose kolagenas gali būti skirtingas, atsižvelgiant į jo išgavimo šaltinį, tai yra – išgautas iš natūraliai esančių organizmų arba sukurtas sintetiniu būdu. Natūralios kilmės kolagenas gali būti gaunamas iš jūrinių šaltinių, tokių kaip žuvų oda, kaulai, pelekai, žvynai, jūrinės pintys, medūzos ir aštuonkojai, kuriuose dažniausiai randamas I tipo kolagenas. Arba natūralus kolagenas gaunamas iš žemės gyvūnų, tokių kaip galvijų, kiaulių, vištų ir kalakutų kremzlės, kaulai, oda bei raiščiai, kuriuose randamas I, II ir III tipo kolagenų mišinys. Jūrinis kolagenas, dėl mažesnės molekulinės masės, yra geriau absorbuojamas organizme ir todėl dažniau naudojamas kosmetikos priemonėse. Vis dėlto, jūrinis kolagenas yra mažiau stabilus ir tinkamas tik odos būklei gerinti, nes sudarytas tik iš I tipo kolageno. Kita grupė kolageno maisto papildų gali būti augalinės kilmės. Nors augalinis kolagenas, pavyzdžiui, kviečių baltymų oligopeptidai, skatina kolageno gamybą organizme, tai yra, suteikia organizmui statybinių medžiagų kolageno sintezei, jis nėra tikras kolageno baltymas. Na, ir sintetinis kolagenas, išgaunamas laboratorijose skirtingais metodais, yra laikomas saugiu ir neimunogenišku baltymu, tačiau jo gamyba yra brangi ir sudėtinga, todėl toks kolagenas dar kol kas retai naudojamas maisto papilduose.
Kolageno gamybos proceso metu jis gaunamas iš natūralių šaltinių, naudojant įvairias ekstrakcijos ir valymo technikas, kurios suteikia kolagenui skirtingas savybes ir biologinį aktyvumą. Todėl rinkoje galima rasti įvairių kolageno formų: nedenatūruoto kolageno, denatūruoto kolageno (želatinos), hidrolizuoto kolageno ir kolageno peptidų. Nedenatūruotas kolagenas yra speciali kolageno forma, kuri išlaiko natūralią erdvinę trigubos spiralės struktūrą ir kovalentinius ryšius, esančius gyvūnų audiniuose. Šis kolagenas dažniausiai išgaunamas iš vištų krūtinėlių kremzlių, naudojant žemą temperatūrą ir riebalus šalinančias medžiagas. Šis procesas padeda išsaugoti natūralias kolageno savybes. Patekęs į organizmą nedenatūruotas II tipo kolagenas nėra suvirškinamas ir sukelia imuninį atsaką. Tuo remiasi tokios formos kolageno veikimo mechanizmas. Denatūruotas kolagenas, arba želatina, neturi trigubos spiralės struktūros, nes yra gaminamas naudojant aukštą temperatūrą ir stiprias rūgštis bei fermentus. Hidrolizuotas kolagenas taip pat neturi trigubos spiralės struktūros, tačiau skiriasi nuo želatinos tuo, kad yra suskaidomas į dar mažesnes aminorūgščių ir peptidų grandines, todėl yra lengviau pasisavinamas organizme ir naudojamas kaip statybinė medžiaga kolageno sintezei. Hidrolizuotas kolagenas dažniausiai yra įvairių tipų (I, II, III) kolagenų mišinys.
Kokie yra nedenatūruoto ir hidrolizuoto kolagenų pagrindiniai veikimo mechanizmo skirtumai, kai kalbama apie sąnarių sveikatą? Nedenatūruotas II tipo kolagenas yra ypatingas tuo, kad yra nesuvirškinamas virškinamajame trakte ir išlaiko savo natūralią trigubos spiralės struktūrą. Jis gerina sąnarių sveikatą per vadinamąjį „oral tolerance” mechanizmą. Kai šis kolagenas yra suvartojamas, jis per žarnyno ląsteles pasiekia imuninės sistemos ląsteles. Šios ląstelės skatina uždegimą slopinančių medžiagų išsiskyrimą ir mažina uždegimą skatinančių medžiagų gamybą. Tokiu būdu sustabdomas uždegimas, kuris sukelia sąnarių kremzlių irimą. Hidrolizuotas kolagenas, kita vertus, yra suskaidytas į mažesnes daleles – peptidus ir aminorūgštis, kurios lengvai pasisavinamos organizme. Šie komponentai gali patekti į kraujotaką ir kauptis sąnarių kremzlių audinyje, skatindami kremzlių atsinaujinimą. Tačiau hidrolizuotas kolagenas nestabdo kremzlių irimo, o suteikia maistines medžiagas, reikalingas naujam kolagenui formuotis. Tyrimai apie hidrolizuoto kolageno teigiamą poveikį yra prieštaringi. Be to, hidrolizuoto kolageno vartojimo trukmė yra labai ilga, apie 18 mėnesių, kad būtų pastebėti pirmieji teigiami požymiai sąnarių sveikatai, nes kremzlių atsinaujinimas yra labai lėtas procesas.
Apibendrinant, kolagenas yra esminis baltymas, palaikantis žmogaus organizmo audinių struktūrą ir funkcijas. Dažniausi kolageno tipai yra I, II ir III. Kolagenas gali būti gaunamas iš jūrinių organizmų, žemės gyvūnų, augalinių šaltinių ir pagaminamas sintetiniu būdu. Rinkoje yra įvairių kolageno formų: nedenatūruotas, denatūruotas ir hidrolizuotas kolagenas. Nedenatūruotas II tipo kolagenas yra naudingas sąnarių sveikatai, nes išlaiko savo natūralią struktūrą ir slopina uždegimą. Hidrolizuotas kolagenas lengvai pasisavinamas ir skatina kremzlių atsinaujinimą. Kolageno vartojimas padeda išlaikyti odos elastingumą, stiprina kaulus ir sąnarius bei didina raumenų masę. Kadangi kolageno gamyba mažėja su amžiumi, yra labai svarbi sveika ir subalansuota mityba, maisto papildų vartojimas, kad mūsų organizmas kuo ilgiau išliktų sveikas ir stiprus!