Cholesterolis mūsų kraujyje yra lipoproteinų pavidalu. Todėl jis skirstomas į didelio tankio lipoproteinus (DTL) ir mažo tankio lipoproteinus (MTL). Šnekamojoje kalboje DTL dažnai pavadinamas „geruoju cholesteroliu“, o MTL – „bloguoju“. Cholesterolio kiekį organizme gali padėti sumažinti skaidulinės medžiagos, Omega 3, taip pat subalansuota mityba, fizinis aktyvumas. Šiame straipsnyje norime daugiau papasakoti apie cholesterolį, ką daryti, kad jo kiekis organizme būtų optimalus ir į kokius natūralius būdus atkreipti dėmesį, jei cholesterolio norma artėja prie viršutinės ribos.
Jei cholesterolis yra blogai – kodėl jo išvis yra mūsų organizme?
Kaip ir visos medžiagos mūsų organizme, taip ir cholesterolis nėra išimtis – tiek per didelis, tiek per mažas jo kiekis gali sukelti problemų. Svarbu balansas ir reikiamas tiek DTL, tiek MTL kiekis organizme, nes cholesterolis atsakingas už daug skirtingų svarbių procesų.
Cholesterolis yra būtinas mūsų ląstelių statybai, taip pat jis svarbus ir vitamino D įsisavinimui, tulžies rūgščių gamybai, įvairiems hormonams ir t. t. Per mažas cholesterolio kiekis netgi gali būti depresijos priežastimi. Įdomu tai, kad apie 70 proc. cholesterolio pasigamina pats organizmas, o likusius 30 proc. gauname su maistu, dažniausiai – iš gyvūninės kilmės produktų.
Štai kas nutinka, kai cholesterolio organizme per daug
Padidėjęs cholesterolio kiekis yra vienas iš pagrindinių veiksnių, sukeliančių širdies ir kraujagyslių sistemos ligų atsiradimą. Kai cholesterolio kraujyje per daug, jis kaupiasi ant kraujagyslių sienelių. Taip mažėja jų pralaidumas, gali sutrikti kraujo tiekimas į galūnes ar kai kuriuos organus. Cholesterolio norma skiriasi vyrams ir moterims, DTL vyrams turėtų būti >1 mmol/l, o moterims – >1,2 mmol/l. MTL norma bendra abiems lytims – <3 mmol/l.
Kaip ir kitas sveikatos būkles, padidėjusį cholesterolio kiekį organizme lemia paveldimumas, taip pat sutrikęs jo pašalinimo iš organizmo procesas. Rizikos veiksniai yra ir nesveika mityba, antsvoris, mažas fizinis aktyvumas.
Geriausias gydytojas – prevencija
Žinoma, jei atlikote tyrimus ir gydytojas rekomenduoja gydymą dėl per didelio cholesterolio kiekį – būtinai laikykitės gydytojo nurodymų. Tačiau jei savarankiškai ieškote patarimų, ką galite padaryti, kad cholesterolio norma nebūtų viršyta, štai keli profilaktiniai patarimai, susiję su mityba:
- Valgykite mažiau gyvūninės kilmės riebalų. Jei mėsa yra neatsiejama jūsų raciono dalis, vietoje riebaus kiaulienos kepsnio rinkitės žuvį, liesą mėsą, vištieną be odelių. Rečiau valgykite patiekalus iš inkstų, kepenų. Taip pat rinkitės mažiau riebius pieno produktus (pvz., sūrelius keiskite liesa varške su uogiene).
- Papildykite savo mitybą natūraliomis skaidulomis, pavyzdžiui, balkšvojo gysločio sėklomis ir avižų beta gliukanais. Skaidulinės medžiagos buvo susietos su MTL mažėjimu. Beta gliukanų, pasižyminčiu dideliu skaidulų kiekiu, galima rasti ne tik avižose, bet ir jūros dumbliuose, šitakiuose ir kituose Azijos kraštams būdinguose grybuose, miežiuose. Taip pat jų gausu vaisiuose, daržovėse; svarbu suvalgyti visą vaisių ar daržovę, o ne gerti jo sultis.
- Valgykite daugiau žuvies ar kitų Omega 3 riebalų rūgščių turinčių produktų (pvz., linų sėmenų).
- Maistą dažniau troškinkite ar kepkite orkaitėje be riebalų vietoje to, kad keptumėte keptuvėje. Venkite gruzdinto maisto (pavyzdžiui, bulvytes geriau kepkite ne aliejaus gruzdintuvėje, o orkaitėje arba karšto oro gruzdintuvėje).
- Naudokite mažiau cukraus.
Ir dar keli bendri patarimai, kad cholesterolis neviršytų rekomenduojamos normos:
- Jei turite antsvorį – pasistenkite numesti svorio.
- Nerūkykite, nevartokite alkoholio.
- Gerkite apie 1,5 l skysčių per dieną.
- Pasistenkite kasdien pajudėti, jei šiuo metu visiškai nesportuojate, net ir 30 minučių pasivaikščiojimo kasdien gali būti labai naudinga!