Receptai mazesniam cholesteroliui
Širdies sveikata

Šių laikų rykšte vadinamas cholesterolis išties įspūdingai išsiveržė į priekį tarp kitų negalavimų. Skaičiuojama, kad padidėjęs cholesterolis kankina net 90 proc. žmonių 45–65 metų amžiaus grupėje. Cholesterolio kontrolė ir sveika mityba yra geriausias būdas užtikrinti, kad ši problema jus aplenktų kuo didesniu lanku! Todėl šiame straipsnyje – maistas, mažinantis cholesterolį.

Maistas, mažinantis cholesterolį

Jei gydytojas jums rekomendavo riboti kepimo riebalų, pusfabrikačių, bulvių traškučių ir kitų riebių užkandžių kiekį, alkoholio kiekį – kyla natūralus klausimas – o ką valgyti vietoje jų? Juk tiesiog eliminuoti kažką iš savo mitybos yra sunku ir nepraktiška. To ir nereikia daryti! Tačiau jei kankina padidėjęs cholesterolis, verta atlikti kai kuriuos pakeitimus.

Įvairius gyvūninius kepimo riebalus galite keisti augaliniais aliejais, kurie yra kiek sveikesni. Taip pat verta į mitybą įtraukti daugiau augalinių baltymų ir mėsą valgyti ne kiekvieną kartą. Trūksta idėjų?

Spalvoto dubenėlio receptas:

  • Porcijos virtų jūsų mėgstamų ryžių.
  • Kepti orkaitėje:
    • Morkos,
      • Bulvės,
    • Burokėlio,
    • Brokolio,
    • Skardinės konservuotų avinžirnių,
    • Kumino, rūkytos paprikos miltelių, druskos pagal skonį.
  • Padažui:
    • Tahinio,
    • „Persilado“

Ingredientų kiekį pasirinkite pagal tai, keliems žmonėms gaminate. Orkaitei skirtus ingredientus, išskyrus brokolį ir avinžirnius, nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, pašlakstykite kepimo aliejumi bei prieskoniais. Tolygiai išklokite ant kepimo formos ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Tada sudėkite taip pat paruoštą brokolį bei avinžirnius be skysčio ir kepkite dar 20 minučių arba kol iškeps. Per tą laiką išvirkite ryžius. Taip pat paruoškite padažą: mažame puodelį sumaišykite tahinį ir vandenį – iš pradžių šie du ingredientai bus atskiri, bet po truputį maišant, tahinis suminkštės ir gausite kreminės konsistencijos padažą. Pagardinkite jį „Persilado“ prieskoniais pagal skonį. Patiekite dubenėlyje ryžius, keptas daržoves, viršų pašlakstykite padažu. Skanaus!

Cholesterolio kontrolei naudingi bus maisto produktai su skaidulomis – vaisiai, daržovės, pilno grūdo produktai. Taip pat gali būti naudingi įvairūs maisto papildai. Pavyzdžiui, „AteroLip“ sudėtyje esantis ciberžolės ekstraktas padeda palaikyti normalų cholesterolio kiekį kraujyje, širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, taip pat normalizuoti kepenų lipidų kiekį. Cholesterolio kontrolei gali būti naudingi ir papildai su skaidulomis.

dubenelis

Kai laiko trūksta arba pasiruoškite iš anksto

Užkandžiai bei gėrimai – dar viena kliūtis norint maitintis sveikiau. Bulvių traškučiai, pyragėliai dažnai turi nemažą kiekį riebalų. Todėl verta paieškoti sveikesnių užkandžių alternatyvų: tai gali būti spraginti kukurūzai, džiovinti vaisiai, riešutai. Parduotuvių lentynose pasirinkimas tikrai gausus, nuo klasikinių žemės riešutų iki džiovinto duonvaisio, figų ar makadamijų riešutų. Vakarojant su draugais dažnai norisi kartu pakelti taurę vyno ar kokteilio. Tačiau juos taip pat lengva pakeisti nealkoholinėmis alternatyvomis.

Saldaus užkandžio idėja:

  • Mėgstamų džiovintų vaisių ar riešutų,
  • Juodojo šokolado.

Šokoladą ištirpinkite, patieskite kepimo popierių ant stalviršio ar didelės lentelės. Imkite riešutą, iki pusės pamerkite į karštą šokoladą ir dėkite ant kepimo popieriaus sustingti. Šokolade galite mirkyti ir mėgstamus džiovintus vaisius. Kai šokoladas sustings, suberkite paruoštus saldžius užkandukus į stiklainį ir suvalgykite per 2–4 savaites.

Nealkoholinio gėrimo idėja:

  • 90 ml ananasų sulčių,
  • 50 ml kokosų vandens,
  • 1 valg. š. kokosų grietinėlės,
  • 2 valg. š. „Blue Curaçao“ sirupo (rasite bet kurioje didesnėje maisto prekių parduotuvėje),
  • Žaliosios citrinos žievelių pabarstymui,
  • Ledukų.

Sumaišykite sultis, kokosų vandenį, grietinę ir sirupą, gerai viską suplakite. Į aukštą taurę suberkite ledukus, supilkite suplaktą kokteilį, pabarstykite citrinos žievelėmis. Patiekite su šiaudeliu!

Cholesterolio kontrolė neturi būti varginanti ir nuobodi. Jūsų mityboje gali likti visi jūsų mėgstami maisto produktai, tiesiog nepamirškite sumažinti nesveiko maisto porcijų, o lėkštę papildyti daržovėmis, vaisiais, skaidulomis gausiais produktais bei didesniu kiekiu augalinių baltymų.

Baneris Aterolip Complex Caps

Dalintis