Virškinimo sistema

Vis dažniau kalbama apie maistinių skaidulų naudą žmogaus organizmui. Šiomis medžiagomis vadinami angliavandeniai, kurie nėra skaidomi žmogaus virškinamojo trakto fermentų, tačiau gali būti skaidomi žarnyne gyvenančių bakterijų. Maistinės skaidulos pagal jų tirpumą vandenyje yra skirstomos į dvi rūšis: tirpias ir netirpias. Vandenyje tirpios skaidulos, patekusios į virškinamąjį traktą, brinksta bei suformuoja klampų gelį, o netirpios geba surišti tik nedidelį kiekio vandens, todėl gelio neformuoja. Geriausiai žinomos vandenyje tirpios skaidulos yra balkšvųjų gysločių sėklų luobelės, gliukomananas, beta gliukanai, o netirpių – pilno grūdo miltai, riešutai, sojos pupelės, ispaninio šalavijo (čia) sėklos.  Organizmui yra naudingos abi šių skaidulų rūšys, kurių bendrai per dieną reikėtų gauti apie 35 gramus. Tad, kokią naudą maistinės skaidulos suteikia žmogaus sveikatai?

  • Mažina cholesterolio kiekį

Ši savybė būdinga tirpioms skaiduloms – suformuotas gelis apjungia su maistu gautas cholesterolio turinčias daleles bei tulžies rūgštis, turinčias cholesterolio, ir neleidžia joms patekti į organizmą. Taip natūraliu būdų iš žarnyno pašalinamas su maistu gautas cholesterolis. Tokių skaidulų gerai žinomas pavyzdys – avižų beta gliukanai. Nustatyta, jog per parą suvartojami 3 gramai šių skaidulų padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

  • Padeda kontroliuoti gliukozės kiekį

Vandenyje tirpios skaidulos lėtina maistinių medžiagų, kaip gliukozė, pasisavinimą žarnyne. Lėtesnis šio cukraus įsisavinimas neleidžia vykti gliukozės šuoliams, todėl kasai nereikia išskirti didelio kiekio insulino. Ši skaidulų savybė ypač svarbi žmonėms, siekiantiems kontroliuoti savo gliukozės lygius kraujyje. Šiam tikslui pasiekti gali būti vartojamos balkšvųjų gysločių sėklų luobelės bei beta-gliukanai.

  • Gerina virškinamojo trakto veiklą

Žarnyno funkcijai palaikyti svarbios tiek vandenyje tirpios, tiek netirpios maistinės skaidulos. Išbrinkusios, gelinės struktūros tirpios skaidulos palaiko suvartoto maisto judėjimą žarnyne – peristaltiką – bei minkština išmatas, lengvina tuštinimąsi. Tuo tarpu netirpios skaidulos lengvina tuštinimosi procesą didindamos išmatų tūrį – saugo nuo vidurių užkietėjimo, hemorojaus bei mažina storosios žarnos vėžio išsivystymo tikimybę.

  • Padeda mažinti svorį

Prieš valgį vartojamos tirpios skaidulos užpildo skrandžio tūrį ir lėtina maisto pasišalinimą. Taip suteikiamas ilgiau trunkantis sotumo jausmas, suvartojamas mažesnis kiekis maisto. Tyrimų duomenimis suvartojami 3 gramai gliukomanano (konjako manano) per parą, laikantis sumažintos energinės vertės dienos, padeda mažinti svorį. Tad siekiant efektyvaus rezultato šios skaidulos turėtų būti vartojamos 20-30 minučių prieš pagrindinius dienos valgius.

  • Palaiko žarnyno mikroflorą

Skaidulos dar vadinamos prebiotikais, kadangi jos funkcionuoja kaip maistas žarnyno mikroflorai – probiotikams. Kodėl svarbu palaikyti sveiką mikroflorą? Žarnyno bakterijos atlieka daugybę funkcijų, kaip gamina vitaminą K, saugo nuo kenksmingų bakterijų išvešėjimo, skaido maisto likučius, net palaiko imunitetą ir turi įtakos žmogaus nuotaikai. Pastebėta, kad maistinių skaidulų vartojimas padeda palaikyti gerųjų bakterijų (bifido bei lacto) balansą.

Jei norite sužinoti daugiau apie skaidulinių medžiagų šaltinius, spauskite čia.

Dalintis