Imuniteto stiprinimas, Peršalimas

Stiprus imunitetas. Kokia jo paslaptis?

Internete esti daugybė patarimų kaip peršalimo sezono metu stiprinti imunitetą. Didelę dalį šių patarimų sudaro sveikos mitybos principai, streso valdymo patarimai  bei fizinio krūvio rekomendacijos. Šis laikotarpis dažnai skiriamas paieškoms atrasti tą vienintelį receptą visoms problemoms spręsti. Nors stebuklingos formulės dar niekas nerado, Lotos pharma nuolatos primena apie mažiau dėmesio sulaukiančias, bet labai efektyvias ir naudingas organizmui, imunitetą stiprinančias medžiagas. Viena iš jų – kvercetinas, pasižymintis stipresnėmis antioksidacinėmis savybėmis nei kitas populiarus antioksidantas – kurkuminas, randamas ciberžolės preparatuose. Kvercetiną vis dažniau rekomenduoja ir gydytojai.

Kas yra kvercetinas?

Kvercetinas yra flavonoidas, atsakingas už įvairius augalų skonius ir spalvas, jo yra vaisiuose, daržovėse, kanapėse, raudonajame vyne, alyvuogių aliejuje. Kitaip jis dar vadinamas Vitaminu P. Ypatingą dėmesį kvercetinui pradėta skirti nustačius, kad jis turi stiprių priešuždegiminių, imunitetą stiprinančių ir net antialerginių savybių.

Ar kvercetinas gali atstoti kitus antioksidantus?

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kvercetinas gali veikti kaip stiprus antioksidantas ir apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Vitaminas P yra polifenolis, kuriam būdinga junginio molekulinė struktūra, leidžianti neutralizuoti laisvuosius radikalus – nestabilias organizmo molekules, pažeidžiančias ląsteles ir taip sukeliančias senėjimo procesus ar net lėtines ligas, įskaitant ir vėžį, širdies ligas ar diabetą. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl kvercetinas laikomas galingu antioksidantu. Kaip žinome, laisvieji radikalai sukelia uždegiminius procesus mūsų organizme, o antioksidantai padeda juos „sumedžioti“ ir neutralizuoti šiuos ligų sukėlėjus.

Kokiais atvejais kvercetinas gali būti naudingas žmogui?

Kvercetinas geriausiai žinomas dėl savo stiprių antivirusinių savybių. Jis gali stabdyti virusų replikaciją organizme visose jo dauginimosi stadijose – viruso patekimo į ląstelę šeimininkę, ląstelinėje bei poląstelinėje stadijose. Jo poveikis dar gali sustiprėti vartojant kartu su vitaminu C. Svarbu paminėti ir tai, kad vitamino P savybės taip pat veikia prieš SARS-Cov-2, ženkliai sumažinant tikimybę užsikrėsti ar turėti sunkesnių ligos komplikacijų. Be to, kvercetinas perneša cinką į ląstelę ir veikia sinergiškai su vitaminu C – esant tokiam bendram poveikiui, stiprėja organizmo atsparumas virusams. Šiuo metu tokios medžiagos ypač svarbios, nes pastaruoju laikotarpiu susirgimų skaičius virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis didėja. Todėl galima sakyti, kad kvercetinas turėtų būti vienas iš kasdien vartojamų medžiagų, užtikrinančių maksimalią imuniteto apsaugą.

Nepaisant to, kad kvercetinas yra imuniteto sergėtojas, jis turi ir kitų įdomių savybių. Jis taip pat pasižymi poveikiu protinei bei fizinei veiklai. Šis junginys veikia kaip psichostimuliantas (panašiai kaip kofeinas) bei didina mitochondrijų biosintezę, o šios aprūpina ląsteles energija. Dėl tokio veikimo kvercetiną galima rekomenduoti žmonėms, kurie skundžiasi energijos trūkumu, greitu nuovargiu, pablogėjusia atmintimi.

Kur galima natūraliai gauti kvercetino?

  • Kvercetino galima rasti obuoliuose, kuriuose taip pat gausu pektino – skaidulinių medžiagų. Norėdami gauti kuo daugiau šių medžiagų, valgykite juos neluptus.
  • Galbūt girdėjote, kad juodajame šokolade yra galingų antioksidantų? Vienas iš jų yra kvercetinas.
  • Kvercetino yra visose svogūninėse daržovėse, tačiau žinant, kad kvercetinas yra pigmentas, aišku, kad raudonuosiuose svogūnuose jo bus didesnė koncentracija nei geltonuosiuose.

Kvercetino kiekis (mg) 100 g porcijoje:

gysločio lapai – 170 mg;

kaparėliai – 180 mg;

raudonieji svogūnai – 42 mg;

grikiai – 43 mg;

obuoliai – 4 mg;

mėlynės 3 mg.

Geriausias būdas gauti kvercetino – valgyti kiek įmanoma daugiau šių maisto produktų. Jei juos valgysite kasdien, organizmas galės pasisavinti nuo 100 iki 300 mg kvercetino. Tačiau to gali nepakakti, nes dauguma klinikinių tyrimų rodo geriausius rezultatus vartojant 500–1000 mg kvercetino per dieną, todėl jo rekomenduojama vartoti papildomai. Patariama ieškoti maisto papildų su 500 mg kvercetino.

Patarimų, kaip stiprinti imunitetą, galite rasti begalę, tačiau jau laiko patikrintos medžiagos, tokios kaip vitaminas C, D bei cinkas, yra puikios siekiant apsaugoti savo organizmą nuo sezono metu puolančių virusų. Šių elementų veikimą dar pastiprina ir kvercetinas. Daugiau patarimų apie sveikatą galite rasti mūsų internetinio puslapio skiltyje „Straipsniai ir patarimai“.

Dalintis