Ar turėčiau nerimauti dėl priklausomybės, jei vakarienės metu išgeriu vieną ar dvi taures vyno ar puslitrį alaus, bet niekada nepadauginu? Šiame straipsnyje ieškokite atsakymų, taip pat rasite rekomendacijų, kaip rūpintis kepenų sveikata!
Retkarčiais saikingas alaus ar vyno gėrimas valgio metu daugumai žmonių nesukelia sveikatos problemų ar priklausomybės. Kol alkoholis gyvenimą daro malonesnį ir nesukelia neigiamų pasekmių namuose ar darbe, nerimauti nėra pagrindo. Tačiau jei gėrimas tampa kasdieniu įpročiu, tai gali kelti grėsmę alkoholio vartojimo progresavimui ir padidinti ligų riziką.
Remiantis gerbiamos Mayo klinikos (Ročesteris, Minesota, JAV) rekomendacijomis, manoma, kad alkoholio vartojimas yra nuo vidutinės iki mažos rizikos, moterys išgeria ne daugiau kaip tris gaiviuosius gėrimus* per dieną ir ne daugiau kaip septynis gėrimus per savaitę. ; vyrams – ne daugiau kaip keturis gaiviuosius gėrimus per dieną ir ne daugiau kaip 14 gėrimų per savaitę. Tokia „diskriminacija“ grindžiama fiziologiniais lyčių skirtumais – moters organizme mažesnis vandens kiekis, todėl jam gali pakenkti mažesnė alkoholio dozė.
Piktnaudžiavimą alkoholiu tyrinėjantys mokslininkai nustatė, kad žmonės, kurie gerai toleruoja alkoholį ir kurie nejaučia poveikio išgėrę kelis gėrimus, iš tikrųjų turi didesnę riziką susirgti su alkoholiu susijusių problemų. Svarbu pažymėti, kad net jei nejaučiate išgerto alkoholio poveikio, jūsų organizme vis tiek yra toks pat alkoholio kiekis, kaip ir žmogaus, kuris jaučia po vieno ar dviejų gėrimų. Kai kurie jau gimsta turėdami aukštą toleranciją alkoholiui, kiti atsako stoka gali būti dėl to, kad laikui bėgant didėja alkoholio tolerancija. Dažniausias neigiamas alkoholio poveikis sveikatai yra širdies, kepenų ir nervų pažeidimai, taip pat atminties sutrikimai ir seksualinė disfunkcija. Organų pažeidimai, kurie gali atsirasti išgėrus per daug alkoholio, kiekvienam žmogui labai skiriasi.
Besaikis alkoholio vartojimas, jei nesukelia priklausomybės, sukuria perkrovą virškinimo sistemai ir ypač kepenims, kurių pagrindinė užduotis yra atsikratyti toksinų, kuriuos organizmas pasiima kasdien. Didžiąją mūsų mitybos dalį sudaro perdirbtas maistas ir dirbtiniai ingredientai, todėl kepenys turi dirbti viršvalandžius, kad išvalytų organizmą. Jei pridedama alkoholio, tai gali labai paveikti kepenų funkciją. Net jei alkoholio vartojimas nėra didelis ar reguliarus, kepenimis reikia rūpintis ir tai galima daryti profilaktiškai. Kepenys yra vienas iš svarbiausių žmogaus organizmo organų, todėl rekomenduojama jas karts nuo karto išvalyti ir detoksikuoti, kad kepenys galėtų grįžti į normalią būseną. Taip pat verta pagalvoti apie kepenims naudingas maistines medžiagas!
Padidinkite skaidulų dalį valgiaraštyje!
Skaidulos padeda virškinti maistą ir atsikratyti toksinų. Deja, iš daugelio mūsų vartojamų maisto produktų natūralaus skaidulų kiekio neteko. Pagrindiniai skaidulų šaltiniai yra grūdiniai produktai (viso grūdo duona, avižiniai dribsniai, kviečių sėlenos ir manų kruopos), ankštiniai augalai (žirniai, baltosios pupelės), grybai (ypač baravykai ir voveraitės), daržovės, vaisiai ir uogos – morkos, svogūnai, žiediniai kopūstai, kopūstai. , burokėliai, bulvės, salierų šaknys, rabarbarai, juodieji serbentai, agrastai, mėlynės, avietės, svarainiai, obuoliai, taip pat džiovinti abrikosai ir figos.
Pridėkite česnako į maistą!
Česnakai yra pripažinti sveiku ir naudingu daugelio tautų virtuvės ingredientu. Juose gausu sieros, kuri padeda kepenims aktyvinti tam tikrus fermentus, kurie pašalina iš organizmo toksinus.
Padidinkite vitamino C suvartojimą!
Vitaminas C yra naudingas ne tik jūsų imuninei sistemai, bet ir teigiamai veikia kepenis. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai tiesiog valgyti daugiau citrusinių vaisių, pavyzdžiui, apelsinų, citrinų ir greipfrutų.
Valgyk riešutus!
Riešutai, kuriuose gausu baltymų ir amino rūgščių, yra naudingi kepenims. Graikiniuose riešutuose ypač gausu omega-3 riebalų rūgščių ir arginino, kurie naudingi kepenims valyti ir detoksikuoti.
Paverskite žaliosios arbatos gėrimą įpročiu!
Skirtingai nuo juodosios arbatos ar kavos, žaliojoje arbatoje yra katechinų, kurie veikia kaip antioksidantas kepenims.
Padidinkite žalumynų vartojimą!
Žaliosios lapinės daržovės kartu su skaidulomis turi keletą stebinančių junginių, galinčių pagerinti kepenų sveikatą.