Širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties priežastis pasaulyje. Lietuvoje sergamumas ir mirtingumas nuo šių ligų yra labai didelis – sudaro daugiau nei pusę visų mirčių (56,2 proc.). Pirminė prevencija, ankstyvoji diagnostika ir efektyvus gydymas turi labai didelę reikšmę mažinant sergamumą ir mirštamumą. Gerai žinoma, kad rūkymas, alkoholio vartojimas, fizinis aktyvumas, vaisių ir daržovių kiekis dietoje, arterinis kraujo spaudimas, cukrinis diabetas, pilvinis nutukimas, psichosocialiniai veiksniai ir cholesterolio koncentracija kraujyje yra svarbiausi modifikuojamieji veiksniai, lemiantys sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis. 90 proc. šių ligų galima išvengti užsiimant tinkama prevencija. Viena efektyviausių prevencijos priemonių – mažinti cholesterolio koncentraciją. Aukštas cholesterolio kiekis kraujyje – ne tokia ir reta problema, kamuojanti 21 a. žmones. Skaičiuojama, kad visame pasaulyje padidėjusiu cholesterolio kiekiu skundžiasi apie 40 % žmonių. Tačiau šie skaičiai gali būti ir dar aukštesni išsivysčiusiose šalyse, kur lengvai prieinamas greitas maistas, pusfabrikačiai ir yra populiaru valgyti kavinėse, užkandinėse.
Alternatyvūs cholesterolio koncentracijos mažinimo būdai
Daug tyrimų patvirtino ryšį tarp padidėjusio cholesterolio kiekio ir širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo. Lietuvoje dislipidemija, arba padidėjusi cholesterolio koncentracija kraujyje, pasiekė epidemijos mastą – paplitimas tarp 40-55 metų vyrų ir 50-65 metų moterų, nesergančių širdies ir kraujagyslių ligomis, siekia 89,7%. Pacientams, kuriems nustatyta didelė arba labai didelė širdies ir kraujagyslių ligų rizika, rekomenduojamas medikamentinis padidėjusio cholesterolio gydymas statinais. Visiems kitiems, kuriems rizika yra maža ar vidutinė, siekiant sumažinti cholesterolio koncentraciją kraujyje rekomenduotina sočiųjų ir transriebalų vartojimo sumažinimas, funkcionaliojo maisto, papildyto flavonoidais, raudonųjų mielių ryžių maisto papildų vartojimas, svorio sumažinimas, mitybos keitimas.
Dabartinėmis žiniomis, gydomosios medžiagos maiste, tokios kaip flavonoidai, raudonųjų mielių ryžiai, ne tik sumažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, bet ir veikia kraujagyslių sieneles – gerina endotelio funkciją, mažina arterijų standumą, taip pat turi antiuždegiminių ir antioksidacinių savybių. Raudonosiomis mielėmis fermentuotų ryžių preparatai (veiklioji medžiaga monakolinas K) yra gydomoji medžiaga maiste, kuri gaunama ant ryžių auginat raudonąsias mieles ir paskui jas fermentuojant. Cholesterolį mažinantis poveikis pasireiškia dėl aktyvios sudedamosios dalies monakolino K, kuris veikia kaip natūralus statinas. Moksliniai tyrimai rodo, kad raudonųjų mielių ryžių preparatai (monakolinas K) taip pat galėtų turėti teigiamą poveikį gydant vėžį, osteoporozę, kepenų suriebėjimą ir kitas ligas, tačiau reikalingi išsamesni tyrimai poveikiui ir saugumui įrodyti.
Raudonųjų mielių ryžių produktai galėtų būti statinų alternatyva tiems pacientams, kurie nori išvengti su statinais siejamų nepageidaujamų reiškinių ar jų netoleruoja. Skirtingų preparatų sudėtyje yra skirtingas veikliosios medžiagos monakolino K kiekis – nuo to priklauso cholesterolį mažinantis poveikis. Didžiuosiuose klinikiniuose tyrimuose patvirtinta, kad 10 mg monakolino K turi reikšmingą poveikį cholesterolio mažinime.
Pirminės prevencijos rekomendacijos
Norint pasiekti, kad širdies ir kraujagyslių ligų prevencija būtų efektyvi, reikia kompleksinių veiksmų – visi suaugusieji turėtų laikytis sveikos mitybos principų, valgyti daugiau daržovių, riešutų, sveikų grūdų, žuvies ir mažiau transriebalų, perdirbtos raudonos mėsos, saldintų gėrimų, kiek įmanoma didinti fizinį aktyvumą, sumažinti antsvorį, atsisakyti žalingų įpročių, tokių kaip rūkymas ir alkoholio vartojimas. Rekomenduotinos ir gydomosiomis medžiagomis, tokios kaip flavonoidai, raudonųjų mielių ryžiai, berberinas. Daugiau apie produktus turinčius šių medžiagų rasite čia.
Comments are closed.